حقیقت بداء نسبت دادن بداء به خداوند در دنیای اسلام، از مسائل چالشی تاریخ علم کلام… بوده است به گونهای که گروهی اعتقاد به بداء را، به واسطه جهل خداوند نسبت دادهاند و بدین سبب شیعه که قائل به بداء است را به کفر متهم نمودهاند. عدهای اعتقاد …
Read More »مقالات
تعریف بداء در لغت و اصطلاح
تعریف بداء در لغت و اصطلاح یکی از کلید واژگان مرتبط و قریب الافق با مبحث نسخ، واژه بداء میباشد. بداء هم از مسائل و مباحث علم کلام و هم از مباحث علم تفسیر و علوم قرآنی محسوب می شود. لکن توجه دو نکته ضروری است. ۱ـ ارتباط …
Read More »پاسخ اجمالی به اظهارات آیت الله وحید خراسانی تناسب حکومت گمراه با «جمهوری اسلامی»
پاسخ اجمالی به اظهارات آیت الله وحید خراسانی تناسب حکومت گمراه با «جمهوری اسلامی» مقدمه پس از اتمام دروس سطوح عالی حوزه علمیه قم، برای حضور در درس خارج فقه و اصول اساتید حوزه، چند روزی را در درس اساتید حاضر میشدم تا ورود و خروج استاد، کیفیت …
Read More »انواع شناخت
انواع شناخت شناخت هاى پنجگانه، شناخت کشفى و شهودى (اشراقى) است. از بین شناخت هاى علمى «تجربى»، عقلى، تعبدى، فطرى و شهودى، این قسم اخیر از شناخت ها معتبر محسوب میگردد که ابزار شناختش هم، با شناخت عقلى متفاوت است. شناخت عقلى، شناختى است که به وسیله مفاهیم انتزاعى …
Read More »فرقه سازان
فرقه سازان صاحبان فرق هم ظالمند و هم شرمنده، ظالم از این باب که به اسلام و معصومین ظلم کردهاند و آنها را تک بعدى شناخته و معرفى کردهاند و پیروان خود را وادار نمودهاند که تنها به یک بعد از ابعاد وجودى اسلام و معصومین توجه کنند و …
Read More »تصوف از منظر روایات اهل بیت(ع)
تصوف از منظر روایات اهل بیت(ع) مرحوم طبرسى در مکارم الاخلاق در مورد لعن فرشتگان بر صوفیان آورده است که پیامبر اکرم(ص) خطاب به ابوذر میفرمایند: «یَا اَبَاذَرٍّ یَکُونُ فِى آخِرِ اَلْزَّمَانِ قَوْمٌ یَلْبَسُونَ اَلْصَّوفَ فِى صَیْفِهِمْ وَ شِتَائِهِمْ یَرَوْنَ أنَّ لَهُمُ اَلْفَضْلَ بِذَلِکَ عَلىَْ غَیْرِهِمْ اُولئِکَ تَلْعَنَهُمْ …
Read More »شیخ بهائی و تصوف
شیخ بهائی و تصوف شیخ علی اکبر نهاوندی مؤلف کتاب (جنتان مدها متان) در مورد جذب و مدارای شیخ بهائی با صوفیه زمان خود مینویسد: (روزی شیخ بهائی به یکی از شاگردان خود که تعداد آنها به چهار صد نفر ما رسید، گفت: امشب به منزل ما …
Read More »اولین خانقاه در جهان اسلام
اولین خانقاه در جهان اسلام اولین خانقاه برای صوفیان در جهان اسلام، توسط یک شخصیت برون دینی یعنی حاکم نصرانی در رمله شام شاخته شد! نه توسط یک مسلمان و در سرزمین وحی! عبدالرحمن جامی در نفحات الانس در این باره می نویسد: «هم چنین اول خانقاهی که …
Read More »آیا ارجاع دادن به هر تألیفى، دلیل بر تأیید آن تألیف است؟
آیا ارجاع دادن به هر تألیفى، دلیل بر تأیید آن تألیف است؟ مطمئناً که این گونه نیست که تألیفی دلیل بر تأیید آن موضوع از طرف نویسنده باشد. برخى تألیفات براى تنویر افکار عمومى جامعه در مورد یک موضوع و جریان است، برخى از تألیفات براى شرح و توضیح …
Read More »وجد و حال در تصوف
وجد و حال در تصوف ملا محمد باقر مجلسى «مجلسى دوم» در مورد وجد و حال صوفیان در کتاب عین الحیاه در لمعه دهم مینویسد: «آن حرکاتى که از ایشان صادر میشود و حال اش نام میکنند بر چند قسم است: یک قسم آن است که خیالات …
Read More »شریعت، طریقت و حقیقت در تصوف
شریعت، طریقت و حقیقت در تصوف صاحب کتاب غوالى اللئالى([۱]) نزد جمعى از علماء به تساهل در انتخاب و گزینش روایت شهرت دارد. اگر از این بگذریم یا باید تمام این روایت را از اول تا آخر قبول کنند و یا تمام آن را از اول تا …
Read More »دیدگاه علماء پیرامون تصوف
دیدگاه علماء پیرامون تصوف شیخ صدوق در کتاب اعتقادات خود مینویسد: «علامت حلاجیه یعنى مریدان حسین بن منصور حلاج آن است که ادعا میکنند که خدا در اثر عبادت در ایشان تجلى کرده، با آن که خود را ملتزم میدانند به ترک نماز و سایر واجبات و ادعاى …
Read More »غرور و تصوف
غرور و تصوف ملا احمد نراقى،([۱]) صاحب کتاب معراج السعادت اخلاقی مشهور و فرهیخته جهان تشیع، در باب غرور در بیان طوایف اهل غرور، به طایفه ششم ما رسد و آن طایفه اهل غرور را صوفیه میداند و مینویسد: «اهل تصوف و درویشان و فریفتگان و مغرورین ایشان …
Read More »مصادره به مطلوب کردن، دستاویزی برای فرقه سازان
مصادره به مطلوب کردن، دستاویزی برای فرقه سازان دین اسلام و پیامبر عظیم الشأن آن و ائمه اطهار(علیهم السلام) را نباید مصادره به مطلوب گردند. یعنى نباید آن برداشتى که دل خواه ماست از اسلام ارائه گردد و به جامعه عرضه شود. باید دید که اسلام و نبى و …
Read More »عبادات در تصوف
عبادات در تصوف برقعى در کتاب «عرفان الحقیقه» درباره حالات مختلف عبادی در صوفیان که از مکتب بدعت ساز تصوف اتخاذ کرده اند، از رساله اعتقادات مرحوم مجلسى نقل می کند و مینویسد: «و طایفه در زمان ما بدعتها را دین خود نموده و به بدعتها خدا را …
Read More »